Ціна на сою завмерла: зниження прогнозу світового урожаю нівелював конфлікт США та Китаю



Соя

Світовий ринок сої впродовж квітня перебував під впливом торгівельних відносин між Китаєм та США. Китай (найбільший імпортер) планував максимально знизити закупівлю соєвих бобів в США. Відповідно, даний фактор тиснув на котирування впродовж всього звітного періоду. Підтримуючим фактором стало зниження прогнозу світового виробництва соєвих бобів у 2017/18 МР на 6 млн. тонн - до 334,8 млн. тонн. Внаслідок посушливих погодних умов в Аргентині у поточному сезоні, експерти Зернової біржі Буенос-Айреса оцінюють стан 56,5% посівів олійної як поганий і дуже поганий. Таким чином, балансуючи між підвищувальними і понижувальними факторами, котирування соєвих бобів на Чиказькій біржі СВОТ практично не змінилися та встановилися на рівні 384 дол./т проти 383,8 дол./т порівняно з попереднім місяцем.

Експортний ринок України просів через зниження активності. Так, за підсумками квітня трейдери, які продовжували виявляти цікавість до закупівель сої, озвучували ціни попиту в межах 410-420 дол./т на базисі СРТ, що на 30 доларів на тонні менше ніж на початку місяця. На внутрішньому ринку експортери пропонували за сою 12700-13000 грн/т на базисі СРТ-порт.

Переробні підприємства через низький рівень пропозиції від аграрія були вимушені підвищувати закупівельні ціни. Так, за підсумками квітня закупівельна ціна досягла рівня 13400 - 13500 грн/т СРТ.

На ринку соєвого шроту в квітні відзначалася підвищена активність на експортному ринку. За рахунок активності збуту, ціни пропозиції на внутрішньому ринку консолідувалися в межах 14500 - 15000 грн/т. В подальшому очікується продовження зростаючого тренду на фоні скорочення запасів соєвих бобів та їх здорожчання.

Соняшник

Відповідно до динаміки соєвого комплексу, на європейському ринку соняшникової олії ціни були стабільними впродовж звітного періоду. Максимальна ціна на імпорт соняшникової олії в Європі у березні фіксувалася на рівні 805 дол./т (FOB, Роттердам). На експортному ринку України, попри високу активність, ціни на соняшникову олію залишалися стабільними на рівні 775 – 785 дол./т СРТ.

Експортний ринок соняшникового шроту виявився зростаючим внаслідок підвищення цін у світовому сегменті шротів та активного попиту. Але, кількість пропозицій продукту була недостатньою, адже більшість виробників законтрактувалися до кінця сезону. Так, на кінець квітня український соняшниковий шрот коштував 250 – 260 дол./т на базисі FOB з поставкою у травні-червні. Внутрішні ціни інтегрували експортні тенденції. Ціна соняшникового шроту перевищила 8000 грн/т на умовах самовивозу, та встановилася в діапазоні 8000 – 8600 грн/т. З огляду на підвищення цін на зовнішньому ринку та ускладнення закупівлі сировини можливе подальше подорожчання продукту на внутрішньому ринку.

На ринку насіння соняшника зберігалася висока конкуренція між переробними підприємствами. За повідомленнями операторів ринку, кількість пропозицій була низькою через скорочення запасів сировини в аграріїв. Протягом квітня соняшникове насіння коштувало в межах 12000 – 12600 грн/т на базисі СРТ-підприємство. 

×