Прогноз ринку олійних культур, жовтень 2017.



Як фактори ціноутворення на світовому ринку олійних культур вплинули на тенденції внутрішнього ринку комплексу сої та соняшника.

Соя

Цінова ситуація на світовому ринку олійних культур впродовж місяця лишалась в висхідному тренді. Основні факторами ціноутворення:

  • -високий попит на американську сою зі сторони Китаю;
  • -погодні умови в Бразилії, які завдяки дощам покращилися, що сприяє сівби сої нового врожаю;
  • -швидкі темпи збиральної кампанії в США (зібрано 70% від запланованих площ);
  • -надлишок світового пропозиції олійної і високі запаси;
  • -нове підвищення імпортного мита на біодизель в США відносно Аргентини та Індонезії з метою захисту американського виробника біопалива.

Таким чином, котирування соєвих бобів на Чиказькій біржі СВОТ на кінець жовтня досягли 357,8 дол./т проти 351,3 дол./т місяцем раніше. Ціни на американську соєву олію також зросли на фоні нового підвищувального імпортного мита на біодизель в США – з 711,65 дол./т на початку місяця до 766,11 дол./т на кінець жовтня.

Експортні ціни на соєві боби з України також лишалися стабільними 380—385 дол./т проти 360 дол./т. На ринку відзначається активний попит на олійну, останній тиждень жовтня відзначився активізацією відвантажень сої в морських портах України – було відвантажено 334 тис тонн. Українська соєва олія на світовій арені торгувалася як правило за цінами в межах 780 – 785 дол./т на базисі FCA.

На внутрішньому ринку, зважаючи на достатню кількість пропозицій на ринку, закупівельні ціни на кінець місяця стабілізувалися на рівні—10900—11600 грн/т СРТ-підприємство залежно від регіону.

Ціна на соєву олію на внутрішньому ринку України за місяць дещо знизилася - до 22500 0 22800 грн/т EXW. Дане зниження пов’язане з сезонним збільшенням кількості пропозицій продукту на ринку. Ціна на соєвий шрот зосередилася на мінімумі – 12000 грн/т EXW.

Соняшник

На європейському ринку соняшникової олії початок жовтня видався складним – ціни знижувалися на фоні кон’юнктури ринку пальмової олії та ринку нафти. Але, вже в другій половині жовтня за рахунок світового соєвого комплексу ціна почала відігравати втрачене і досягла рівня 795 дол./т.

Соняшникова олія українського походження на світовій арені через низький попит дещо втратила в ціні—757—762 дол./т на базисі поставки FOB (з виконанням в листопаді-грудні). На експортному ринку соняшникового шроту—ціни попиту та пропозиції не зазнавали змін. За підсумками звітного періоду на умовах поставки FOB ціни попиту варіювалися в основному в діапазоні 160—165 дол./т (поставка в листопаді).

Тенденції внутрішнього ринку соняшникового комплексу дещо відрізняються від експортного ринку. Ринок соняшникової олії лишався з цінами в фіксованому раніше діапазоні—в кінці місяця ціни підтримав попит внутрішніх операторів ринку. Ціни на насіння соняшника за підсумками жовтня зросли за рахунок активності попиту—10500—11000 грн/т на базисі поставки СРТ-підприємство залежно від регіону.

×