Соя та соняшник. Що варто очікувати далі?



Розвиток подій на світовому ринку сої та соняшника в липні місяці мав пропорційний вплив на рух внутрішнього риноку України. Що чекати в наступному звітному періоді?

Соя

На Чиказькій біржі СВОТ липень розпочався стрімким ростом котирувань соєвих бобів. Цьому зростанню сприяли наступні фактори:

  • -подорожчання нафти;
  • -публікація звіту USDA, згідно з яким посівна площа під олійною виявилася нижчою за очікування операторів ринку;
  • -зростання котируваннь на зернові;
  • -несприятливими погодними умовами, що склалися на Заході США.

У той же час, баланс рекордної світової пропозиції сої в поточному сезоні стримував подальше подорожчання. Також, додаткове подорожчання було стримано публікацією звіту StatisticsCanada, згідно з яким посівна площа під канолу в Канаді збільшилася до 22,4 млн. акрів проти 20,4 млн. акрів в минулому році.

Так, 11 липня ціна досягла свого максимуму і змінила зростаючий тренд на спадаючий. Знижувальному тренду протягом другої половини липня сприяли:

  • -підвищення аналітиками USDA прогнозу світового виробництва сої на 1 млн тонн;
  • -зниження котирувань нафти;
  • -низький попит на американську сою.

Відповідно до розвитку подій на світовому ринку, рухався і експортний ринок України. Ціни на сою українського походження спочатку стрімко виросли, а в кінці місяця дещо знизилися і стабілізувалися. Так, за підсумками липня ми маємо ціни попиту на сою, з постачанням в жовтні-листопаді, в межах 360 – 365 дол./т на базисі СРТ. Варто відзначити, експортний ринок сої урожаю 2016 протягом липня був неліквідним.

Що стосується внутрішнього ринку, то тут ціноутворенням править сезонний фактор. Якщо в червні після виходу експортно-орієнтованих компаній з ринку ціни суттєво просіли, то в липні ми спостерігаємо зниження пропозиції. Таким чином, переробники, потребуючи сировини, вимушені збільшувати закупівельні ціни. Так, на кінець липня закупівельні ціни досягли діапазону 10850 – 11000 грн/т на умовах СРТ-підприємство.

На ринку соєвої олії ціни попиту підвищувалися під впливом відповідної динаміки на експортному ринку даного продукту. Варто відзначити, що за рахунок активності експорту на ринку відзначається дисбаланс попиту та пропозиції. На кінець звітного періоду ціни на соєву олію знаходилися в діапазоні 20700 – 21200 грн/т EXW.

Внутрішній ринок соєвої олії лишався стабільним з фіксованими цінами в діапазоні 12000 – 12200 грн/т. Як і раніше, внутрішній ринок не реагує на зміни зовнішнього.


Соняшник

На українському експортному ринку соняшникової олії ціни на продукт в першій половині липня не інтегрували світовий ріст. Так, місяць стартував з діапазону 730—732 дол./т на базисі FOB (поставка в серпні). При цьому на внутрішньому ринку насіння соняшника ціни знизилися на фоні помірного попиту – до 10500—11100 грн/т на умовах поставки СРТ-підприємство. Ціни на соняшниковий шрот також знижувалися через профіцит продукту в середині країни.

Позитивним для української соняшникової олії виявився другий тиждень липня на ринку соняшникової олії в Європі. За підсумками тижня ціна зросла на 15 доларів—до 795 дол./т. Ринок відзначається значним попитом зі сторони імпортерів. В цей період на українському експортному ринку соняшникової олії ціни на продукт нарешті інтегрували світовий ріст, на кінець звітного періоду ціни попиту та пропозиції зросли в середньому на 10 доларів на тонні.

Наступних два тижня експортний ринок соняшникового шроту також зазнав суттєвих змін. Ціни попиту досягли рівня 170—175 дол./т на базисі FOB, що на 5-10 доларів на тонні більше ніж на початок місяця.

Зміни на експортному ринку продуктів переробки стимулювали зростання закупівельних цін на сировинному ринку. Так, за рахунок бажанням переробників залучити додаткові обсяги насіння соняшника, в умовах сезонного дефіциту пропозицій, ціни досягли рівня 11500 грн/т на умовах поставки СРТ-підприємство.

Враховуючи зміни на світовому ринку рослинних олій, де за підсумками останнього тижня липня ціни на пальмову олію (Малайзія) зросли на 26 доларів на тонні, соєва олія (США) зросла на 17,8 дол./т, соняшникова олія (Роттердам) - 795,2 (+2,5 дол./т), в подальшому варто очікувати зростання цін соняшникового комплексу в Україні.

×