Богдан Войцеховський: Сьогодні кукурудза — не цариця полів, а зона ризику для свинокомплексів



Дикий кабан — перший переносник АЧС. «Гуляючи» кукурудзяними полями (це головне його лакомство), він розповсюджує хворобу. Новини про програму депопуляції диких кабанів у Чернігівській, Рівненській, Сумській, Київській та Житомирській областях під патронатом Держветфітослужби поки не заспокоюють власників свинокомплекси. Сьогодні більшість з них розглядають питання виведення з раціону годівлі кукурудзи урожаю 2015-го року. Це досить обґрунтовані міри, але остаточного рішення ще ніхто приймав.

На жаль, ще жодна країна, ні США, ні Європа, не знайшла способу позбутися африканської чуми свиней, окрім спалювання. Тож єдиний шлях — всіма силами уберігатися від можливого зараження. Сьогодні в Україні для запобігання АЧС, зокрема на свинокомплексах, прийняли додаткові міри з безпеки — транспорт та зерно піддають обробці. Для бізнесу це додаткові затрати, але ризик знижується.

Що стосується ринку зерна загалом, то тут ситуація складніша і це, здебільшого, викликано панікою. В негласній, але все ж карантинній зоні, закупівельники зерна намагаються знизити закупівельні ціни під приводом АЧС, адже ніхто не знає, чим все закінчиться і які будуть наслідки. Аграрії ж, у переважній більшості, зараз чинять мудро і утримуються від продажів зерна за безцінь, вичікуючи коли ринок вгамується і всі зрозуміють, що кому потрібно.

Наразі держава, виправдовуючись нестачею ресурсів, як грошей, так і людей, не приймає рішучих дій. Ми живемо лише новинами про можливість прийняття запобіжних заходів. Так, ветеринарно-санітарна комісія може тимчасово призупинити перевезення, реалізацію зерна з карантинної зони. У крайньому випадку, можливе і прийняття рішення про його повне знищення. Але, панікувати не варто, бо мова не йде про утилізацію всього зерна з п’яти областей, а лише з ендемічної зони. За попередніми оцінками це декілька тисяч тон зерна, за умови, що зона АЧС не буде розповсюджуватися далі.

У глобальному, через АЧС країни-імпортери зерна можуть заборонити його імпорт з неблагополучних регіонів України. Як наслідок, вони лише посилять контроль — надай довідку про походження зерна і вивозь. Втім, це не вплине на ціни українського зерна на світовому ринку.

×