Олександр Тетянко: Малий не означає слабкий



Виробник без посередника може продавати свою продукцію за кордон і деякі господарства в Україні, зокрема агрохолдинги, вже почали це робити. Чи можуть малі виробники самостійно експортувати зерно? – Так

Ціна на зерно - чи не головний індикатор прибутковості рослинницьких господарств. Але за традицією, більшість сільгоспвиробників продають вирощене зерно перекупникам або експортерам. І втрачають на цьому значну частину прибутку. Між тим, існує можливість експортувати зерно самостійно, минаючи посередників.

Виробник без посередника може продавати свою продукцію за кордон і деякі господарства в Україні, зокрема агрохолдинги, вже почали це робити.

Приміром, сьогодні з транснаціональними експортно-орієнтованими компаніями конкурує «Нібулон» - відомий національний виробник і зернотрейдер. Вирощуючи власне зерно, він експортує його за багатьма адресами без посередників. Самостійно обираючи вигідну співпрацю з країнами імпортерами.

Що заважає малому виробнику зерна також експортувати без посередника?

Зрозуміло, з маленькими обсягами виходити на міжнародний ринок не має сенсу. Але консолідуючи можливості невеликих латифундистів можливе формування реального механізму прямого збуту зерна безпосередньо на світових ринках, а не через Louis Dreyfus, Glencore або Bunge. Все що потрібно для цього - інтеграція та кооперація.

Без сумніву для подібного об'єднання аграріїв потрібні будуть посередники але лише в брокерському, в юридичному, в фрахтовому обслуговуванні, витрати на яких вони розділять між собою. У всьому іншому від виробника вимагається лише довіра до свого брокера, який буде управляти його активами.

Механізм прямих продажів від виробника до імпортера має єдину мету - підвищення ефективності агробізнесу та отримати додатковий прибуток, щоб маржа або надприбутки від прямої угоди осідали саме у виробника продукції.

Об'єднання і координація фінансових і виробничих зусиль знімає потребу аграрія бути активним агентом відповідних аграрних бірж у різних країнах. Йому не потрібно реєструватися, бути учасником, брокером, мати брокерські операції з відповідними ринками, для того щоб встановлювати прямі зв'язки.

Консолідація експортних партій являє собою процес збору декількох невеликих партій товару і формування його під єдиний об'єм, яким довірена особа (брокер) зможе оперувати на ринку. У підсумку консолідована партія в повному обсязі відправляється по одному маршруту. Дана схема дозволяє ефективно оптимізувати фінансові витрати власників зерна.

На сьогоднішній день в Україні існує ряд галузевих об'єднань. Основним завданням вони ставлять перед собою в більшій мірі лобіювання інтересів на національному рівні. Але чомусь, питання організації спільного каналу збуту продукції, якоїсь горизонтальній маркетингової системи, ігнорується, але це має свою перспективу.

Сутність горизонтальній маркетингової системи полягає в тому, що досить велика кількість підприємства об'єднують свої зусилля з метою освоєння ринку і маркетингових можливостей. Вони формуються учасниками, які перебувають на одному рівні і займаються однотипною діяльністю. Така система збуту укрупнює товарні партії, скорочує транзакційні витрати і відсторонює спекулятивних посередників.

Подібна інтеграційна структура для наших дрібних і середніх аграріїв може мати безліч переваг:

- по-перше, вони особисто позбавляють себе від турбот зі збутом, наймаючи фахівців з прогресивним управлінським і технічним досвідом за незначну для аграріїв плату, оскільки дані витрати розподіляються по всім учасникам об'єднання;

- по-друге, перспективу вигідного продажу, оскільки вони стають прямими учасника світового ринку і минають посередників.

Звичайно існують і ризики, оскільки інтегровані підприємства можуть виявитися менш пристосованими до швидких змін зовнішнього середовища, ніж незалежні малі та середні підприємства. Але подібні недоліки мінімізуються професіоналізмом найнятих фахівців. Широкомасштабний розвиток інтегрованих підприємств може призвести до концентрації економічної та політичної могутності.

×