Валерій Гущин: Дощі не могли пройти безслідно



З початком збирання нового врожаю зернових одним з головних питань, яке хвилює, як виробників, так і споживачів і експортерів - є якість зерна.

Значні опади які пройшли на істотній території України не могли пройти безслідно і звичайно ж відіб'ються на новому врожаї зернових. Вже зараз ми побоюємося проблем які нам докучали в сезоні 2014/15. Більше того, можливо деякі з них проявляться ще в більшій мірі ніж роком раніше.

Першим наслідком дощової погоди у червні стала затримка збиральної кампанії. На початок липня було намолочено втричі менше зерна ніж роком раніше. Значна затримка збору урожаю може негативно позначитись на кінцевих показниках валового збору. Сьогодні ми збираємо ячмінь та пшеницю, яким дощі не загрожують підвищенням вологості, адже воно одразу висихає. Та й, вологість сама легко розв'язувана проблема - після сушіння перезволожене зерно повертає свої якісні характеристики. Тобто, підвищується лише вартість продукту без втрат споживчих потреб.

Дивлячись на прогноз погоди у липні ми вже сьогодні побоюємося можливості грибкових захворювань зерна. Після тривалих дощів у фазі молочної стиглості зерна злакових культур різке підвищення температури може вразити частину зернових грибком. Звичайно ж, ураження фузаріозом не вплине на показник урожайності, проте таке зерно буде придатне лише для фуражного споживання. І навіть у цьому сегменті можуть бути проблеми. Всі, а особливо сектор свинарства, протягом усього сезону 2014/15 провів у пошуках «безфузаріозної» пшениці. Швидше за все, що і цей сезон піднесе нам подібні складнощі.

У регіонах де дощі супроводжуються холодом можливо так зване «стікання» зерна (недорозвинення насіння в колосі), що дає підставу припускати, що зерно буде щуплим і дрібним. На початку липня ми говоримо про те що існує загроза зменшення вмісту клейковини і білка, що в свою чергу знижує хлібопекарські властивості. За даних обставин найбільші втрати понесуть області південного регіону, де опади були найбільш інтенсивними.

Червнева дощова погода істотно вплинула на якісні показники не тільки ранніх зернових, а й озимої пшениці. За нашими попередніми оцінками, цього року суттєво зменшиться кількість продовольчої пшениці.

Важливим чинником у новому сезоні стала собівартість вирощування зерна, яка зросла на 60% на фоні девальвації національної валюти. У зв'язку з фінансовими труднощами в процесі вирощування аграрії в цьому сезоні ще більше ніж торік намагалися економити на засобах захисту. Такий стан справ може сприяти ще більшим зараженням нового зерна клопом-черепашкою.

Збиральна кампанія тільки почалася, і щось конкретне про якість говорити поки передчасно. Будемо сподіватися на краще - поблажливість погоди в і так нелегкий час.

×