Корми: Цінові тренди, вихід Китаю і посівна



Посівні площі в Україні на 2021/2022 МР — чи не найголовніше сьогодні питання. Так, за офіційними даними, озимої пшениці врожаю 2021 року засіяно на 6,1 млн. га. З урахуванням ярої сівби загальна площа під культурою становитиме 6,2 млн. га. Це на 8,8% менше порівняно з 2020-им. Негативна динаміка спостерігається з ячменем та ріпаком. Озимого ячменю посіяно на 0,95 млн. га, ярої сівби буде 1,5 млн. га. Загалом посівні площі під ячменем зменшаться на 5,8%. З ріпаком іще складніше. Так, за прогнозами, площі під ним зменшаться на 15,5%, що дасть 0,88 млн. га під озимим та 0,05 млн. га під ярим ріпаком. Із соєю, соняшником та кукурудзою ситуація зовсім інша. Рентабельність цих культур зростає, що змушує фермерів переорієнтовуватись на їх виробництво. Посівні площі під цими культурами зростуть: соя — на 13,3%, соняшник — на 2,9%, кукурудза — на 3,7%. Засів соняшни - ку взагалі вийде на абсолютний ре - корд останніх років — 7 млн. га.

Фуражне зерно (пшениця, кукурудза, ячмінь)

Ринок пшениці залишається відносно стабільним. Наприкінці січня як продовольча, так і фуражна пшениця почали дешевшати. Тенденція збережеться, бо переробні підприємства мають достатні запаси зернової, що дозволяє їм знижувати ціни попиту. Станом на 12.02.2021 ціна фуражної пшениці озвучувалась на рівні 8550 грн./т, СРТ, втративши 100 грн. на тонні за тиждень.

Загалом, найближчим часом пше - ниця на умовах СРТ потроху дорожчатиме, рухаючись услід за FOB-ринком. Однак у перспективі може відбутися третя хвиля її здорожчання. Найімовірніше ціни зростуть у березні–квітні. 

Одна з найголовніших новин експортного ринку —в Україну нарешті зайшов Китай і законтрактував поставку соняшникової олії. У зв’язку з цим є ймовірність, що Китай почне купувати і українську кукурудзу, тому що вона з поставкою в КНР є конкурентною по ціні. Зараз ситуацію на ринку кукурудзи можна охарактеризувати як «одноденну», адже ціна змінюється постійно. Виробники зернової не поспішають продавати великі обсяги. Якщо на експортному ринку кукурудза зростає в ціні, то на внутрішньому (СРТ) допоки показує низхідний тренд. Станом на 12 лютого внутрішня ціна озвучувалась на рівні 7900 грн./т. 

Тут ситуація дуже схожа на ту, що складається на ринку пшениці. Хоча попит досить високий, ціна вгору ледь повзе і в березні, можливо, зупиниться. Зараз ціна озвучується на рівні 7800 грн./т, СРТ. Загалом запаси ячменю незначні. Більше того, він розкиданий по всій країні малими обсягами, і зібрати партію для великих експортних контрактів — завдання непросте.

Соняшник та продукти переробки

Загалом на ринку олійних та продуктів їх переробки панує висхідна цінова тенденція. Попит залишається досить високим, що і змушує ціну або ж триматися на попередньому рівні, або ж рухатися вгору. Через дефіцит сировини для переробки на олію, шроти та макуху переробні підприємства змушені купувати її за підвищеною ціною. Тоді як фермери продовжують сидіти на запасах і не поступаються в ціні. 

Тим часом на експортний ринок України, як ми вже згадували, вий - шов Китай, який закупив 200 тис. т соняшникової олії з поставкою у квітні–червні. На 12 лютого ціна олії становила 42000 грн./т, EXW. Відповідно, прогноз запасів невтішний, у березні соняшнику буде ще менше. Прогнозовано ціна ростиме. Якщо на 12 лютого вартість соняшникового насіння озвучувалась на рівні 21800 грн./т, СРТ, то вже на кінець березня є можливість побачити 25000 грн./т. 

Щодо продуктів переробки соняшнику, то ціна на макуху залишається стабільною, демонструючи 11400 грн./т, EXW, вже кілька тижнів підряд. Шріт трохи просів, до 11300 грн., втративши на тонні 200 грн. за тиждень.

Соя та продукти переробки

Порівняно з ринком соняшнику, ринок сої залишається відносно стабільним. На 12.02.2021 ціна соєвих бобів озвучувалась на рівні 19200 грн./т, СРТ. Вона тримається на ринку вже кілька тижнів. Прогнозовано ринок СРТ буде рости й у перспективі покаже 19300-19500 грн./т. Разом із цим, експортний ринок сої не такий активний, як внутрішній, і вже кілька місяців поспіль іде на спад. В результаті заводи-переробники зараз мають гарну ціну, на відміну від портів. 

І навпаки, ринок продуктів переробки сої показує тенденцію підвищення. Так, станом на 12 лютого ціна соєвого шроту озвучувалась на рівні 19500 грн./т, макухи —19300 грн.: вона додала 100 грн. на тонні за тиждень (EXW).

×