Птахівництво, зерно та корма: що відбувається на ринку?



    Що не день, світ продовжує вибухати новинами, які так чи інакше стосуються ринку зернових та олійних культур в Україні. В ситуації, що склалася зараз, в умовах пандемії коронавіруса, розвитку економічної кризи – немає нічого стабільного. Але, тим не менш, на фоні сфери послуг та ситуації на ринку нафти, агросектор ще тримається. Більше того, зараз у світі продовольча безпека стоїть на першому місці. І кому ж як не АГРО її забезпечувати?

    У непростій ситуації зараз знаходяться всі гравці ринку. Тваринники, зокрема птахівники – не виключення. У зв’язку із масовим закриттям агропродовольчих ринків склалася ситуація, в якій птахівникам просто немає куди збувати свою продукцію. Доводиться співпрацювати із великими мережами супермаркетів, які в цій ситуації є не дуже надійними партнерами. Продукцію беруть, а платити не спішать. Відповідно, прибутку в сегменті немає. Але птиця є і її потрібно кормити.

    Отож, що маємо на ринку зерна та кормів на сьогодні?

    Зернові культури

    Найбільш вражаюча новина за останній час – це падіння ціни на нафту. Понеділок, 20 квітня 2020 року, вже увійшов в історію як «чорний». Нафта марки WTI (WestTexasIntermediate) впала до небачено-низької позначки – мінус 37.63 дол./барель. Звичайно, така ситуація на ринку нафти – не вічна, галузь буде триматися на плаву та виходити із кризи. Але… маємо те, що маємо – наслідки були неминучими.

    Посівна-2020 в самому розпалі. Але, поточні погодні умови не дають спокою аграріям та змушують замислитися, яким буде цьогорічний врожай. Адже, зима була аномально теплою, опадів та вологи у ґрунті недостатньо. Тому зараз, погодні умови є ключовим ціноутворюючим фактором на ринку зерна. У Франції спостерігається скорочення посівних площ пшениці на 3-5% проти показника минулого року. Посіви зернової знаходяться в хорошому стані, але в гіршому, ніж в минулому році. Так, згідно з даними французького агентства FranceAgriMer, в хорошому і відмінному стані знаходиться 61% посівів пшениці, тоді як в 2019 році цей показник становив 83%. Аналогічна ситуація з пшеницею в Польщі, Німеччині та в інших європейських країнах-виробниках зернової. Що стосується Причорноморського регіону, то поки і в Росії, і в Україні стан посівів оцінюється як хороший.

    Останні тижні характеризуються достатньою кількістю опадів. Погодні умови починають покращуватися, а це в свою чергу, рухає ціну на пшеницю донизу. Так, станом на 04.05.20р. ціна на пшеницю на Чиказькій біржі склала 189,6 дол./т. На майданчику Euronext протягом квітня відзначалася висока волатильність в сегменті пшениці, ф'ючерси розвивалися різноспрямовано, в залежності від новин з полів головних гравців ринку. Так, станом на середину квітня на біржі Euronext котирування пшениці склали 198,5 євро/т. Але, вже на початок травня котирування пшениці знизились та склали 196,5 євро/т, Euronext. Рух ціни в сторону зменшення пов'язаний із покращенням погодних умов для розвитку с/г культур.

    Зараз запаси пшениці в Україні не набагато менші у порівнянні із аналогічним періодом минулого року. За даними Держстату, станом на 1 квітня в Україні є 4075,2 тис. зернової, у порівнянні із запасами минулого року – 4348,9 тис. т, що на 6,7% менше. Загалом, економічні показники свідчать про те, що ціна має зменшуватися. Так, на базисі СРТ ціни на зернові дещо знизилися. У порівнянні із серединою квітня до початку травня вартість продовольчої пшениці знизилася на 3 $/т та склала 204 $/т. Фуражна пшениця теж впала в ціні на 4 $/т до 199 $/т.

    Ринок кукурудзи зараз у невеликому «ступорі». Знову ж таки, доводиться згадувати про коронавірус та карантинні заходи по всьому світі, що у свою чергу спричинило масове скорочення робочих місць, перехід на дистанційну роботу. Так як людям не потрібно щодня кудись їздити, попит на паливо, в тому числі і біопаливо, значно скоротився. Більше того, етанолова промисловість також потрапила під вплив. Внаслідок цього, ціни на кукурудзу як на фізичному ринку, так і на ф’ючерсному дещо знизилися. На кінець квітня ціна на кукурудзу складала 122,63 $/т, Чикаго. В Україні зовсім інша ситуація. Ціна на нашу кукурудзу залишається досить високою для експорту – на кінець квітня - початок травня – 171 дол./т, FOBУкраїна. Станом на 1 травня, на базисі СРТ, кукурудза продавалася по 164 дол./т. Тому, основна частина сировини продається на горілчані заводи для виготовлення антисептиків в середині країни. Тому, на ринку присутні певні побоюванні щодо долі української кукурудзи на кінець карантину, адже з такою ціною вона може бути просто експортно-нецікавою культурою, а після зниження потреби у антисептиках відповідно і попит в середині країни на цю зернову – спаде. 

    Соняшниковий та соєвий шроти

    У зв’язку із скороченням переробки олійних в Україні у квітні та збільшенням експорту українського шроту, на нашому ринку почав формуватися дефіцит продуктів переробки олійних. Але все ж, незважаючи на недостатній об’єм сировини, падіння цін на соняшникову олію в світі та і на олійні загалом, українські ціни залишаються досить високими.

    Зараз на ринку ведуться активні дискусії про те, що Китай має збільшувати свій споживчий потенціал. Відповідно, КНР буде закуповувати більше сировини, зокрема олійних та продуктів їх переробки. Вже зараз прогнозуються «війни» за китайський ринок. Українська сировина має всі шанси зайняти досить значну частку китайського імпорту. За експертними оцінками експортний потенціал України в 2019/2020 МР може додати 10% в порівнянні із попереднім роком. Вже за сім місяців 2019/2020 МР експорт соняшникового шроту досяг рекордного рівня – 3,31 млн т (+13% у порівнянні із минулим роком). Китай майже в 2 рази наростив закупівлю українського соняшникового шроту. Китайський ринок вже «звик» до українського продукту та його властивостей. А це відповідно потягнуло за собою попит з боку кормового сектору.

    За І квартал 2020 року, Китай імпортував 600 тис./т шроту з України, в той час як за весь 2019 рік, експорт шроту з України склав 1,2 млн/т. Відповідно, учасники ринку прогнозують, що до кінця 2020 року Китай може імпортувати до 2 млн/т українського соняшникового шроту.

    На ринку сої, ситуація не така позитивна. Сировини для переробки майже немає. У зв’язку із цим, переробники або скорочують виробництво шротів та макухи, або взагалі закриваються. Згідно із інформацією, один із найбільших переробників сої в Україні скоротив виробництво на 30%. Середні та малі підприємства взагалі просто закрилися. Окрім того, що запасів сої на ринку дуже мало, ще і присутній дисбаланс цін попиту та пропозиції.

    Очікувалося, що на початок травня ціни трохи підуть донизу. Але, ні. Так, станом на 1 травня ціна на соєві боби – 12000 грн/т, соєвий шріт продається по 13500 грн/т. Тим не менш, у порівнянні із серединою квітня ціна на насіння соняшнику впала на 150 грн/т, та склала 11200 грн/т. Але на вартість соняшникового шроту це не вплинуло, який додав в ціні 150 грн/т – 6900 грн/т, на базисі EXW.

Аналітичний відділ Fenix Agro

×