Сергій Свідерський: вибухові світові новини на ринку зерна. Як Україні адаптуватися у поточній ситуації?



    Медійний простір вибухає гарячими новинами по ринку зерна в світі. Заборони та дозволи на експорт пшениці із Румунії, рекордно-низькі ціни на зерно в США, боротьба на єгипетських тендерах – все це безпосередньо чи частково впливає на українських ринок. То ж як функціонувати українським компаніям в цих умовах?

    Після того як Румунія заборонила експорт пшениці, для України відкрилися нові можливості, як на ринку ЄС, так і на єгипетському, адже Румунія є основним експортером зернової до цих країн. Але сталося не так як гадалося. Єгипетський тендер вдалося вибороти Франції. А Румунія одразу ж, зняла обмеження по забороні експорту.

    Ще одна не менш вражаюча новина, ціни на ринку зерна в США – рекордно-низькі за останній місяць. Враховуючи світові тенденції, в Україні також може відбутися зниження цін на пшеницю. Поки це лише припущення, адже компанії працюють за попередніми терміновими контрактами, на умовах старої ціни. Також, поки ціну на пшеницю стримує курс долара та девальвація гривні. Що буде далі… в умовах поступового руху курсу долара донизу та його фіксація за прогнозами на рівні 27,1 грн/$ - спонукає рух гривневої ціни на пшеницю в сторону зменшення. 

×