Валерія Пекін: Дефіцит шротів та макухи



  Зараз, як ніколи, ситуації, що на світовому ринку, що на ринку кормів України пов’язані між собою. Хтось панікує, хтось залишається в тверезому розумі, але висновок один, певні процеси мають відбуватися не зважаючи ні на пандемію, ні на кризу, ні на кінець світу – тваринам треба їсти.

    Що маємо на сьогодні. – В Україні почав формуватися дефіцит продуктів переробки олійних: соєвий та соняшниковий шроти, макуха.

    Із чим це пов’язано. – Якщо говорити конкретно про ситуацію на українському ринку шроту, заводи – скорочують переробку соняшнику та сої. Наслідок – дефіцит шротів та макухи. Наприклад, один із найбільших переробників в Україні скоротив виробництво на 30%. Більшість дрібних переробників, через елементарну відсутність сировини – просто закрились. Чому? – На ринку насіння соняшнику та сої дисбаланс цін попиту та пропозиції. Завод знизив ціну закупки сировини на фоні зниження світової ціни на рослинну олію. При цьому аграрій живе старою ціною і намагається інтегрувати в ню зміни валютного ринку.

    Зараз саме час використовувати досвід роботи у кризових ситуаціях. А Fenix Agro такий досвід має. Ми завчасно почали готуватися до можливих змін та переламних моментів. Були заключені попередні контракти із партнерами, що зараз дає нам можливість обслуговувати наших клієнтів без перебоїв, роблячи кожну поставку вчасно.

    За нашими оцінками ситуація ще не скоро зміниться. Більше того, ми очікуємо подальше зростання внутрішньої ціни на шріт та макуху. Адже, вже сьогодні на ринку є пропозиції соняшникового шроту за 7500 грн/т, завод. 

×