Сергій Свідерський: Перспективи ринку олійних культур в Україні та світі



    В сезоні 2019/20 світовий ринок олійних культур не дає сумувати виробникам. Навесні, були гарні перспективи щодо світового виробництва сої та ріпаку. Проте, свої корективи внесла погода, що значно затримало посів сої в США. В свою чергу, жарка погода в ЄС призвела до скорочення врожайності ріпаку. При цьому, в Україні є свої нюанси, які будуть впливати на ціни та обсяги виробництва в майбутньому.

Соя

    Соя сама заполітизована культура, тобто, в її ціні дуже багато політики. В 2018/19 МР, через торгівельну війну між США та Китаєм, ціни на сою рекордно обвалились. Китай будучи ключовим імпортером на ринку, перестав купувати олійну в США та переключився на Аргентину та Бразилію.

    На українському ринку були свої нюанси – рекордний врожай та відміна повернення ПДВ при експорті. В новому сезоні, за нашими оцінками, виробництво сої буде в межах 3,4-3,6 млн т, що приблизно на 1,0 млн т менше, аніж в 2018/19 МР. При цьому, ціни у переробників залишаються вищими на відміну від трейдерів. Таку тенденцію очікуємо і в новому сезоні.

    Щодо цінової динаміки, як зазначено вище, вважаю, що зі старту збиральної кампанії ціни знизяться і основний обсяг буде реалізовано на переробників. USDA прогнозує, що в Україні буде перероблено 1,6 млн т. За нашою оцінкою, реально, на переробку всередині країні можемо відправити до 2,0 млн т. Тому, експортний потенціал може бути значно нижчим.

    Ключовий фактор, який призводить до зростання переробки всередині країни – відміна відшкодування ПДВ при експорті соєвих бобів. Тому, зернотрейдери знову не зможуть запропонувати конкуренту ціну на ринку. При цьому, переробникам, при експорті олії та шроту, повертають ПДВ.

    Зараз підтримку цінам надає той факт, що в США посівна олійної пройшла зі значними затримками. В свою чергу, USDA продовжує скорочувати оцінку виробництва сої в США. Але, поточні кроп-тури та американські фермери повідомляють, що все таки ситуація краща, аніж у прогнозі міністерства сільського господарства США. Тому, поки не зрозуміло, куди буде прямувати ринок. Більшість прогнозує зростання цін як в світі, так і в Україні. Перші ціни, які озвучили переробники та експортери нижчі, аніж у минулому сезоні. Підтримкою для ціни буде позитивна динаміка на світовому рівні.

Ріпак

    Цього року в Україні зібрали рекордний врожай ріпаку – 3,1 млн т. У порівнянні із попередніми роками, виробництво ріпаку в Україні значно виросло. Для прикладу, в 2016/2017 МР було вроблено 1,25 млн т, що на 40% менше, ніж у поточному році. Хоча, попередні оцінки виробництва для нашої держави складали навіть 3,9 млн т. Але, погода внесла свої корективи. Виникли такі проблеми як недостатня кількість олії в насінні ріпаку та зменшення ваги самого насіння, що призвело до зниження врожайності.

    Ріпак для України – це експортна культура. Основний обсяг ми вивозимо на зовнішні ринки. При чому, до жовтня-листопада, на експорт відвантажимо 90% від прогнозного показника. Ключовий клієнт – країни ЄС, які виготовлюють біодизель з ріпакової олії. Скорочення виробництва ріпаку в ЄС призводить до активного попиту на нашу олійну. На внутрішньому ринку, переробники отримавши олію, також, везуть її на експорт в ЄС.Поки, внутрішнє споживання продукції ріпаку (окрім шроту) на низькому рівні.

    З 01.01.2020 в Україні починає діяти відміна на повернення ПДВ при експорті ріпаку. Про відміну цього нововведення не чути. Тому, в наступному сезоні, отримаємо аналогічну ситуацію, яка була на ринку сої. У трейдерів, ціна знизиться на 20% і їхня конкурентоспроможність буде низькою. Тому, значні обсяги підуть на переробні заводи. Поточний сезон нововведення не зачепить, так як ріпак буде вивезено до початку цього періоду. А от ціни на майбутній врожай під питанням.

    За оцінками Міністерства сільського господарства України посівних площ під озимим ріпаком складе 1,1 млн га проти 1,3 млн у 2018. Багато буде залежати від погодних умов. Поки, недостатньо вологи у ґрунті. Це буде стримувати розвиток рослини. Тому, будуть корективи в посівних площах. Частина фермерів відмовляється від ріпаку через можливі цінові ризики. Більше того, на наступний сезон, в ЄС не буде таких проблем, що вплине на скорочення їхньої потреби в імпорті та зниження ціни для нас.

Соняшник

    В сезоні 2019/20, світове виробництво надало велику перевагу високоолеїновому соняшнику. На світовій арені зросли площі під засів цієї культури (до 27% від усієї площі). Україна не стала винятком. В поточному сезоні площі засіву склали 5% до 2% минулого сезону. Стимулом до засіву цієї культури була висока ціна на високоолеїновий соняшник у порівняні зі звичайним. Але дефіцит насіннєвого матеріалу не дозволив засіяти цю культуру всім.

    Україна являється світовим лідером у виробництві та переробці соняшнику у світі. Цьогорічний врожай олійної буде приблизно на рівні минулого року. Оператори ринку прогнозують, що в країні буде зібрано 15,0-15,5 млн т, а обсяги переробки складуть 14,5-15,0 млн т, що майже відповідає оцінкам USDA.

    Цінова динаміка на соняшник не радує виробників. На новий врожай, ціни звучать в діапазоні від 9 300-9 800 грн/т, СРТ-завод по центральній та західній частинах країни. На заводах, які знаходяться в портах, від 10 000 грн/т, СРТ.

    З активною фазою збиральної кампанії, пропозиції насіння буде достатньо, тому очікуємо, що ціни знизяться в район 9 300-9 600 грн/т по центральним та західним областям з підвищенням в жовтні-листопаді. Проте, необхідно врахувати курс гривні щодо долару. Адже, переробні компанії продають свою продукцію на експорт у валюті, а сировину купують у гривні. При подальшому укріпленні курсу гривні до долару, ціна може залишитись без змін, або навіть знизитись.

    В цілому, ринок олійних культур являється дуже динамічним. Багато чинників, які впливають на ціноутворення поза Україною, тобто не підконтрольні нам. Значний попит на соняшникову олію у світі, поки підтримує ціни на неї. Але будь-яка, навіть короткочасна, зміна у балансі попиту і пропозиції може “штовхнути” ціну вгору або вниз на $20-30. Це, відповідно, відобразиться і на ціні соняшнику. Соя з півдня буде, в основному, “їхати” на експорт. Цьому сприятиме ближче розташування до порту. Ріпак до зими експортуємо. А з наступного сезону, якщо в законодавстві нічого не зміниться, будемо експортувати ріпакову олію.

Сергій Свідерський,
начальник відділу закупівлі і продажу зернових та олійних культур

×