Валерія Пекін: 2014/15 МР не назвеш традиційним



Через складну економічну ситуацію й велику кількість факторів, що впливають на ціноутворення, неможливо зробити довгостроковий прогноз щодо цін. У таких умовах навіть прогноз погоди виглядає точною наукою.

2014/15 МР був нелегким і для тваринників, і для рослинників. Зернові ціни початку сезону здавалися до жаху низькими, а вирощування нерентабельним і непривабливим. Аграріям довелося приборкати всі свої емоції й будувати стратегію виживання. Підбиваючи підсумки, можна сказати, що по низці культур, зокрема олійних, у них це вийшло. А от на ціну пшениці, кукурудзи і більшою мірою ячменю вплинути нам не вдається, оскільки вона формується не в Україні, а на міжнародних торгових майданчиках.

2014/15 МР не назвеш традиційним. Протягом усього сезону ціни в національній валюті переважно зростали через стрімку девальвацію гривні. Нестабільність валютного ринку налаштувала аграріїв на притримування зерна — утворився дефіцит. Переробники були змушені підвищувати закупівельні ціни і зводити рентабельність переробки зерна та олійних до мінімуму. У цей час світові, а відповідно й експортні, ціни в доларовому еквіваленті мали низхідний тренд.

У березні‒квітні ціни почали «танути». Стверджувати, що це сезонне явище, не варто. Звичайно, роль початку посівної і, відповідно, потреба в грошах значна в збільшенні пропозиції на ринку зерна, але й стабілізація валютного ринку не останній чинник формування кон’юнктури. Зміцнення гривні дає можливість зітхнути з полегшенням, але чи надовго?

Очікувати традиційного розвитку цінової ситуації, а саме — зниження цін попиту/пропозиції, не доводиться. Ми не бачимо передумов для значного подешевшання зерна, оскільки ціни вже інтегрували практично всі понижувальні фактори.

Перспективи майбутнього врожаю пшениці та кукурудзи залишаються сприятливими. Щодо світової кон’юнктури, то провідні світові аналітичні компанії прогнозують зниження світового виробництва пшениці в 2015/16 МР, але незначне — близько 2% до показника 2014 року, по кукурудзі — 4,5%. Проте великі перехідні світові запаси тиснутимуть на ціну в майбутньому сезоні.

На ринку пшениці в короткостроковій перспективі може відбутись поступове зниження цін. Однак теж незначне (200–300 грн. на тонні) і лише за умови відносної стабільності на валютному ринку. Ф’ючерсні ціни на продовольчу пшеницю з умістом протеїну 12,5% нового врожаю з поставкою на липень сьогодні озвучуються в області 189 дол./т (поставки FOB). Це значно нижче показників минулого сезону, коли в цей само час українська пшениця з протеїном 12,5% врожаю 2014 оцінювалася в 260–265 дол./т (FOB).

Ячмінь нового врожаю, на нашу думку, коштуватиме як сьогодні. Стартова його ціна становитиме 170–175 дол./т (FOB). Це значно дешевше порівняно з минулим сезоном, коли ціни починалися з цифри 230–235 дол./т (FOB), але повністю відповідає поточним, на які погоджуються виробники цієї зернової культури.

Слід ураховувати, що якісні показники в майбутньому сезоні істотно впливатимуть на цінову кон’юнктуру зернового ринку.

Що стосується олійного комплексу, то тонна ріпаку практично на 100 дол. дешевша від торішньої і становитиме 400 дол. (FOB). Деякі експорто-орієнтовані компанії вже озвучили закупівлю майже по 7800 — 8000 грн./т (СРТ-порт). Спад світових цін на сиру нафту неминуче призводить до зниження рентабельності виробництва біопалива, і навіть зменшення виробництва ріпаку в Європі (—11%) не може втримати його ціну на гідному рівні.

Розвиток ринку соняшнику та сої в Україні передбачити досить складно. На даному етапі закупівельні та відпускні ціни знижуються завдяки стабілізації національної валюти. Але слід відзначити зменшення запасів соняшнику і низький рівень рентабельності його переробки. Запаси соняшнику в Україні у квітні становили 2,8 млн. т (—30% до минулого року). Основна частка — 1,7 млн. т — знаходиться в аграріїв, оскільки вони стримували продажі протягом усього сезону, при тому, що темпи переробки були досить високі. Враховуючи стабільність ринку соняшникової олії, де експортна ціна встановилась на позначці 745 дол./т, рентабельність переробки насіння мінімізується і не дає змоги переробникам закуповувати сировину так дорого. Отже, ці обставини й надалі тиснутимуть на ринок насіння соняшнику, аграрії будуть змушені знизити відпускні ціни, а заводи-переробники, у свою чергу, призупинити виробництво. Внаслідок цього знизиться попит, і, так чи інакше, ціни на насіння впадуть.

Чи буде вже звичний дефіцит сої в кінці сезону? Можна спрогнозувати, що так. Незважаючи на збільшення валового збору в поточному маркетинговому році на 41% (до 3,75 млн. т), активність експорту та переробки також значно зросли. Лише за перші п’ять місяців сезону експорт сої з України зріс на 52% — до 1,3 млн. т, а її переробка — на 23%, до 0,46 млн. т. Якщо темпи експорту та переробки залишаться стабільними, то цілком імовірно, що в кінці сезону утвориться дефіцит, який ми вже спостерігали в 2012/13 МР, і якими будуть закупівельні ціни — невідомо.

×